Pečeňová diéta – skúsenosti aj vhodné potraviny

Pečeňová diéta. Je nutná hlavne pri mononukleóze

Infekčná mononukleóza, nazývaná tiež ako choroba z bozkávania, patrí medzi ochorenia vírusového pôvodu postihujúce pečeň. Toto ochorenie je spôsobené herpetickými vírusmi Epstein – Barrovej   a postihuje predovšetkým dospievajúcich a mladých dospelých. Pečeňová diéta je jedným z pilierov úspešnej liečby.

Mali by ste VEDIEŤ
Chcete reálne schudnúť 5 a viac kilogramov? KetoMIX je aktuálna novinka už aj na Slovensku, kde pomocou predpripravených jedál navodíte stav ketózy a vaša váha pôjde rapídne dole! Chcem si prečítať o KetoMIX programe 

Obsah článku

  1. Prehľad
  2. Pôvod choroby
  3. Liečba diétou
  4. Pečeňová diéta
  5. Zakázané potraviny
  6. Povolené potraviny
  7. Na záver

Stručný prehľad

  • je nutná pri mononukleóze
  • nesmie sa konzumovať alkohol
  • výber jedál musí zodpovedať zdravému stravovaniu ako u chorého človeka
  • je nutné zabezpečiť dostatočný prísun minerálov a vitamínov

Choroba z bozkávania?

O mononukleóze sa často hovorí, že je to choroba z bozkávania. Dôvodom, prečo je to tak je, že nakazená osoba prenáša vírus práve prostredníctvom slín. Prejav infekcie do veľkej miery záleží od imunitného systému organizmu. Ak vaše telo disponuje silným imunitným systémom alebo telo nepociťuje stres, či sa nenachádzate v totálnom nervovom vypätí sa môže stať, že u vás choroba neprepukne. Štatistika ukázala, že zo 100 ľudí vystavených vírusu EB sa nakazí len 5.

Prejavy

Prejavy mononukleózy sú veľmi nenápadné.  Prejavuje sa ako únava, vyčerpanosť, bolesť hlavy, triaškou, potením, bolesťou svalov a zvýšenou teplotou.  Ľudia si prvotné príznaky často nevšímajú, väčšinou ich berú ako následok zhonu, uponáhľania sa, nespavosti alebo si myslia, že prechladli. Počiatočné štádium tejto vírusovej choroby môže trvať len niekoľko dní alebo až dva či tri týždne. Do veľkej miery to ovplyvňuje vek osoby a ako sme už spomínali, sila imunitného systému.

U detí choroba pretrváva len niekoľko dní, u dospelých dva až tri týždne. Následne sa dostavia typické prejavy choroby, medzi ktoré patrí zvýšená teplota u dospelých a vysoká horúčka pri deťoch, angína s hnisavými bielymi povlakmi na mandliach a zdurenie lymfatických uzlín, čo spôsobuje, že chorý má huhňavý hlas a navyše ťažko dýcha.

Pacient nakazený mononukleózou pociťuje nepríjemné pálenie v krku, neznesiteľnú bolesť pri prehĺtaní a máva suché až popraskané pery. Okrem opuchu lymfatických uzlín pod dolnou čeľusťou a na krku, môžeme zväčšené uzliny nahmatať aj v podpazuší alebo v slabinách. Sprievodným znakom choroby môže byť aj nepríjemný tlak pod pravým rebrom, začo môže zväčšujúca sa pečeň. Opuchnúť môžu aj očné viečka a vyskytuje sa aj nažltnuté očné bielko. U menšej časti nakazenej populácie sa mononukleóza prejavuje aj ako zápal pečene, ale môže pripomínať aj ochorenie brušným týfusom bez výraznejšej angíny. Na základe širokého spektra možných prejavov je zrejmé, že nie je ľahké včasné rozpoznanie infekčnej mononukleózy.

Liečba mononukleózy – pečeňová diéta je na mieste

Časové trvanie vyliečenia mononukleózy sa pohybuje okolo 6 mesiacov. Liečba v akútnej fáze pozostáva z ležania a odpočívania. Niektorí lekári tvrdia, že v počiatočnom štádiu choroby je vhodné držať 24 hodinový pôst, ktorý pozostáva len z pitia vody alebo z pitia z čerstvej zeleninovej alebo ovocnej šťavy či bazového a mätového čaju. Kedysi liečba okrem oddychovania na lôžku pozostávala aj z dodržiavania prísnej, tzv. pečeňovej diéty. Dnes už pečeňová diéta nie je striktným pravidlom, ale s ňou dokážete telu významne pomôcť.  Postačujúce bude aj to, ak sa budete držať všeobecne platnými zásadami zdravého stravovania, ktorého základom je primerané prijatie všetkých základných živín.

Pečeňová diéta

Po odznení akútnej fázy ochorenia, ktorá je spojená s nechutenstvom, sa spravidla podáva strava s optimálnym množstvom všetkých nutričných živín s primeraným množstvom tukov. Avšak aj napriek tomuto neobmedzovaniu sa, je nutné dodržiavať isté zásady, ktoré v sebe nesú zákazy a príkazy.

Zákazy a príkazy

V kategórii zákazov je na prvom mieste alkohol a to v akejkoľvek forme, minimálne ešte mesiac po laboratórnych testoch. Alkohol spôsobuje pečeni nadmernú metabolickú záťaž a je ako jed, vysoko toxický. Odborníci ho po akútnom priebehu ochorenia radia úplne vylúčiť ešte aspoň pol roka.

Ostatné požiadavky možno zhrnúť do príkazov. Dôležité je dbať na kvalitu prijatej stravy. Je totiž potrebné aby spĺňala požiadavky zdravej výživy. Výber podávaných jedál a ich úprava musí zodpovedať diéte, ktorá šetrí organizmus chorého. Je nevyhnutné rátať s tým, že zápaly sa nevyskytli len v pečeni, ale aj v iných orgánoch (mandle, atď.). Preto sa odporúča pravidelné rozloženie potravy a počas dňa jesť okrem 3 hlavných jedál aj ľahšie desiaty.

Vhodné zložky potravy

Okrem pravidelného rozloženia potravy je dôležité aj jej zloženie a na to poslúži pečeňová diéta. V primeranom, nie nadmernom množstve sú v nej zastúpené tuky v podobe nenasýtených mastných kyselín, ktoré by mali tvoriť zhruba 1/3 energetického príjmu celkového množstva prijatých mastných kyselín. Znamená to, že napríklad pri energetickej hodnote asi 9 000 kJ (asi 2 150 kcal) by maximum bolo 79 g tukov na deň. Z toho 1/3 by predstavovala nenasýtený tuk a 2/3 tuk nasýtený, čo je prakticky olej. Môžeme teda spočítať, že pri tomto množstve by tuky mali tvoriť vyše 50 g na deň. Nezabúdajme, že práve v olejoch sa nachádzajú dôležité látky, priaznivo ovplyvňujú imunitný systém, činnosť pečene, mozgu a množstvo ďalších orgánov.

S tukom veľmi úzko súvisí druh bielkovín. Predovšetkým deti a mladí ľudia nemajú mliečnu intoleranciu, teda netrpievajú neznášanlivosťou mlieka a mliečnych výrobkov, preto by istá časť bielkovín mala byť prijatá z mliečnych výrobkov. Bielkoviny možno prijímať aj mäsom, ale nie tučným, najvhodnejšie je biele mäso = kurčatá, morky a vhodné sú aj neúdené ryby.

Vzhľadom k tomu, že časť chorých môže mať po infekčnej žltačke a mononukleóze určitú dobu ťažkosti so žlčníkom, je vhodné nejesť vyprážané ako aj pečené či tučné jedlá. Dĺžka stravovacích obmedzení závisí od znášanlivosti týchto jedál. Prechod na normálnu stravu je pozvoľný a uskutočňuje sa 2 -3 mesiace.

S tepelnou úpravou jedla súvisí jeho ochucovanie prostredníctvom korenia. Dôležité je upozorniť, že v prvom štádiu ochorenia nie je vhodné jedlo nadmerne koreniť, používať chilli a ostrú papriku. Jedlo ochucujeme len oreganom, bazalkou, rozmarínom a podobnými koreninami.

Ovocie a zelenina

Jednou z najdôležitejších požiadaviek pečeňovej diéty je zabezpečiť dosť vitamínov a minerálov v prirodzenej forme, ktorých zdrojom je zelenina a ovocie. Vitamíny a minerály v tejto forme sú nevyhnutné pre regeneráciu organizmu. Odporúča sa však aj tzv. zeleninová a ovocná rozmanitosť, teda konzumovať rôznu zeleninu a ovocie, pretože jedenie len jedného druhu ovocia je na regeneráciu nedostačujúce. Na dospelého človeka pripadá až ¾ kg ovocia a zeleniny, a to nie v jednej porcii denne, ale celkovo v 4 až 5 dávkach. Znamená to, že pri pečeňovej diéte jeme zeleninu pri každom hlavnom jedle, ovocie jeme v rámci desiaty, dokonca aj po večeri.

Rovnako veľký význam ako má zelenina a ovocie má aj pitie prírodných, čo možno čerstvých ovocných štiav (muštov, prírodných džúsov, odšťaveného ovocia), ale aj ovocné čaje, ktoré sú síce menej účinné, no v každom prípade výhodnejšie ako popíjanie malinovkových a bublinkových nápojov.

Pečeňová diéta zakazuje konzumovať tieto potraviny:

Nápoje:

  • káva,
  • alkohol, vrátane piva,
  • nezriedené ovocné džúsy,
  • TANG, Vitacit a ďalšie takéto koncentráty,
  • nápoje, ktoré obsahujú oxid uhličitý (sýtené s bublinkami),

Zelenina – nadúvajúca či aromatická:

  • cibuľa, cesnak,
  • fazuľa, hrach, šošovica,
  • zelená paprika,
  • kapusta, kel, karfiol,
  • reďkovky,
  • uhorky,
  • kaleráb,
  • nakladaná zelenina,

Bobuľové ovocie (pretože obsahujú drobné nestráviteľné zrniečka):

  • jahody,
  • egreše,
  • hrozno,
  • ríbezle,
  • rajské jablko,
  • černice,
  • maliny,
  • melón,
  • datle,
  • figy,

Iné potraviny obsahujúce malé nestráviteľné časti:

  • orechy,
  • kokos,
  • mak,
  • müsli a cornflakes,

Mäso:

  • nakladané mäso,
  • tučné (hrubé) mäso husacie,
  • tučné (hrubé) mäso kačacie,
  • tučné (hrubé mäso) zverina,
  • údené salámy,
  • údené klobásy,

Ryby:

  • sardinky,
  • kaviár,
  • očká,
  • údené ryby,

Pečivo:

  • akékoľvek čerstvé pečivo,
  • knedle,

Sladkosti, maškrty:

  • šľahačka,
  • kakao,
  • krémy,
  • čokoláda,
  • gumové medvedíky,

Koreniny, omáčky:

  • korenené jedlá,
  • korenie,
  • štipľavá paprika,
  • maggi,
  • sójová omáčka,
  • horčica,
  • kečup,

Ďalšie zakázané potraviny:

  • vyprážané jedlá,
  • tučné jedlá,
  • tučné a pikantné syry,
  • konzervy (mäsové, paštéty, nátierky),
  • údené potraviny,
  • ťažko stráviteľné jedlá,
  • nadúvajúce jedlá,
  • huby,
  • vajcia – žĺtok,
  • potraviny obsahujúce konzervačné činidlá a farbivá

Účinný KetoMIX

ketomtix na 4 týždneKetoMIX je forma stravovacieho programu, ktorý zahŕňa predpripravené jedlá, ktoré uvedú váš metabolizmus do stavu ketózy. Tento stav spôsobí agresívne spaľovanie vašich tukov. 

Pri tomto type stravovania nehrozí jojo efekt, nakoľko sa stravujete prostredníctvom kompletnej jedálnej ponuky zahŕňajúcej kokteily, polievky, omelety a pod.+ vám odpadá starosť si takéto jedlá pripravovať.

Program obsahuje:

  • Kokteily, polievky, omelety, kaše + príchute
  • zdarma praktický shaker
  • kompletný manuál, recepty aj jedálniček

 

Môžete si vybrať stravovací program na mieru. Jedno jedlo vychádza v prepočte iba 1,4 eura. Stredný program obsahuje jedlá na 4 týždne, pri ktorom stabilne a postupne zhodíte až do 10kg.

Strava je pripravená špecialistami na nadváhu za účelom redukcie váhy. Dlhodobým užívaním (2 mesiace) viete spoľahlivo schudnúť viac ako 15 kg. Koľko chcete zhodiť kg záleží iba na vás.

alebo si prečítajte recenziu

Zoznam vhodných potravín pri pečeňovej diéte

Nápoje:

  • minerálky nesýtené,
  • ovocné šťavy,
  • čierny čaj,
  • ovocný čaj,
  • pivo, ale len nealkoholické,

Ovocie, ktoré by malo byť zrelé a olúpané:

  • banány,
  • jablká,

Zelenina:

  • mrkva,
  • zemiaky,

Mäso:

  • hydinové mäso,
  • hovädzie mäso chudé,
  • teľacie mäso,
  • bravčové mäso chudé,
  • ryby neúdené,

Prílohy:

  • cestoviny,
  • knedle, ale len nekysnuté,
  • ryža,
  • zemiaky,
  • zemiaková kaša,

Sladkosti, maškrty:

  • múčniky z piškótového cesta,
  • nákypy,
  • pudingy,
  • zmrzlina,

Mliečne výrobky:

  • kyslé mlieko,
  • nízkotučné alebo málotučné syry,
  • nízkotučné jogurty,

Koreniny:

  • bobkový list,
  • červená sladká paprika,
  • kôpor,
  • petržlenová vňať,
  • bazalka,
  • rasca,

Vajcia, ale len bielok.

Na záver

Zhrňme to. Tento typ pečeňovej alebo šetriacej diéty nepredstavuje spôsob ako schudnúť, ale spôsob ako upraviť stravovanie, pri konkrétnych problémoch pečene.  Mononukleóza nie je jediná okolnosť, pri ktorej sa nasadzuje pečeňová diéta, napr. pri kulturistike zvyknú kulturisti užívať rôzne zakázané látkyt , ktoré im vo veľkej miere poškodzujú zdravie a hlavne pečeň a pri nasadení pečeňovej diéty môže dôjsť nielen k záchrane pečene a zdravia, ale aj až života.

Nakoľko ale obsahuje viac obmedzení a zákazov, neodporúča sa dodržiavať ľudom, ktorí trpia na deficit napríklad železa, bielkovín alebo iných vitamínov a živín. Púšťať by sa do nej nemali ani ľudia so slabou vôľou, pretože by nemuseli vydržať a to by ich mohlo zbytočne demotivovať. Existujú iné, vhodnejšie a menej náročné diéty, ktoré môžete skúsiť, ak vám ide o redukciu váhy.

V CZ: Jaterní dieta

Pečeňová diéta – máte s ňou skúsenosti? Podeľte sa s nami o ne v komentároch a pomôžte tak vytvoriť hodnotné fórum pre ďalších užívateľov.

Pečeňová diéta – skúsenosti aj vhodné potraviny
3.3 (65.79%) 38 votes
Vyjadrite svoj názor

Leave a reply