Delená strava – princíp, recepty a jedálniček

Delená strava je vhodná pre každého

Náš každodenný jedálniček, ktorý môže byť rozdelený zvlášť na sacharidy a bielkoviny, môže podľa mnohých odborníkov výrazne zredukovať hmotnosť a tiež prostredníctvom takéhoto delenia ochrániť a zlepšiť trávenie a tráviaci trakt.

Mali by ste VEDIEŤ
Chcete reálne schudnúť 5 a viac kilogramov? KetoMIX je aktuálna novinka už aj na Slovensku, kde pomocou predpripravených jedál navodíte stav ketózy a vaša váha pôjde rapídne dole! Chcem si prečítať o KetoMIX programe 

Obsah článku

  1. Prehľad
  2. Princíp fungovania
  3. Rozdelenie potravin
  4. Výhody a nevýhody
  5. Recepty

Stručný prehľad

  • delená strava ja známa už od 30 rokov 20. storočia
  • objavil ju istý dr. Howard Hay
  • tzv. diéta s významným vplyvom na fungovanie metabolizmu
  • nemá vedecký základ
  • strava sa delí do základných 3 skupín
  • sacharidy, bielkoviny a tzv. neutrálne potraviny sa pravidelne striedajú

V 30 rokoch 20. storočia istý dr. Howard Hay trpel v tej dobe na ťažkú a nevyliečiteľnú chorobu obličiek. Vtedajšia medicína mu nevedela pomôcť, tak vzhľadom k svojmu vzdelaniu začal robiť na sebe pokusy v rámci stravovania. Jeho zistenia boli nadmieru prekvapivé. Zistil, že pokiaľ  rozdelí stravu a upraví celkovo stravovanie podľa zloženia tela na zásadité a kyslé prvky v pomere 80 ku 20,   čím svoj jedálniček zosúladí so svojím telom, uľaví sa mu. Jeho výsledky boli neuveriteľné hlavne kvôli tomu, že sa úplne zbavil svojich ťažkostí.

V nasledujúcom období pokračoval v jeho výskumoch aj jeho syn. Hoci musíme povedať, že nejde o vyslovene vedeckú metódu, o to prekvapivejšie sú výsledky ich práce a celkový vplyv na niektoré ochorenia počnúc problémami s látkovou výmenou cez obdobie klimaktéria či dokonca vplyv na tvorbu ekzémov či cukrovky. Pozoruhodný je aj fakt, že takto vyvážená a delená strava človeku s nadváhou pomôže váhu znížiť a zase človeku s podvýživou upraviť na ideálnu váhu.

Fungovanie delenej stravy

Celkový princíp fungovania delenej stravy, ktorý si v nasledujúcich riadkoch opíšeme, spočíva v delení potravín do 3 základných skupín. Do prvej skupiny zaraďujeme sacharidy, do druhej skupiny zaraďujeme bielkoviny a do tretej neutrálne potraviny. Potraviny, ktorých hlavnou zložkou sú bielkoviny, potrebujú na svoje trávenie veľmi nízke ph, čo značí kyslé prostredie.

Pri sacharidoch je to presne naopak a vyžadujú ph vysoké, čo je zásadité prostredie. Problém, ktorý rieši delená strava je v tom, že pokiaľ trávime naraz tieto dva druhy potravín, dochádza k ich neoptimálnemu rozkladu čo môže viesť ku škodlivým látkam, ktoré sa následne uvoľňujú. Neutrálne potraviny, teda potraviny ktoré zaraďujeme do tretej skupiny možno kombinovať aj prvou aj s druhou skupinou, ale možno ich konzumovať samostatne. Sú to hlavne tuky a mliečne výrobky.

Čo sa týka striedania týchto druhov potravín, mali by sme dodržiavať pravidlo že v jeden deň budú iba sacharidy a v ďalšom dni zase iba bielkoviny. Niektorí ale tvrdia, že stačí deliť jednotlivé denné porcia s určitou prestávkou medzi jedlami, čiže na raňajky budem mať sacharidy, na obed zase bielkoviny a pod. Ako pri každej diéte je nutný aj pitný režim, ktorý zabezpečí dostatok tekutín počas celého dňa.

Rozdelenie potravín

Potraviny s podstatným obsahom bielkovín potrebujú na trávenie iba kyslé prostredie(nízke pH). Celý proces trávenia prebie v kyslom prostredí žalúdka (enzým pepsín a kyselina chlorovodíková HCl). Bežný čas trávenia potravy sa pohybuje od 1 až do 3 hodín. Pokiaľ sa kombinuje trávenie sacharidov a bielkovín dochádza k problému pri enzýmoch (amyláza a pepsín) čoho výsledkom je nedokonalé trávenie, lebo tie zložky majú iné požiadavky na ph prostredia. Následkom takéhoto trávenia je napr. pocit únavy, ktorý sa nedostaví pri delení potravy. Základné bielkovinové potraviny sú hlavne mäso (rôzne druhy zeleniny ako paradajky, varený špenát) syry, vajcia, vína, šampanské a väčšina ovocia.

Pri sacharidových potravinách začína trávenie už v ústach (enzým ptyalín, obsahujú ho sliny), následne pokračuje trávenie v tenkom čreve, kde je zásadité prostredie (enzým amyláza je vytváraný pankreasom). Pokiaľ je strava takto delená, dochádza k urýchlenému času trávenia v žalúdku, kde je to iba približne hodina. Pokiaľ nie je táto podmienka splnená, resp. v tenkom čreve nie je mierne zásadité prostredie dochádza k nedokonalému tráveniu ktorého výsledkom môže byť aj nadmerné množstvo plynov. K sacharidovým potravinám patrí aj jačmeň, pšenica, ovos, raž, raž či proso (obilniny) chlieb, krupica, cestoviny pokiaľ ide o celozrnné výrobky .Ďalej potraviny ako banány, hrozienka, ďatle a samozrejmosťou sú aj zemiaky, med, pivo, figy,….

Univerzálne potraviny, teda tie neutrálne možno kombinovať s predchádzajúcimi skupinami alebo ich jesť samostatne. Ide o bežnú zeleninu, rôzne mliečne výrobky ako syry, tvaroh, mlieko, cmar, jogurty, smotana a podobne. Ďalej rôzne želírovacie prostriedky, avokádo, olivy, rôzne druhy olejov a tukov, droždie, huby, bylinkové čaje, semená, vaječný žĺtok

delená strava potraviny

Delená strava – výhody a nevýhody

Pri delenej strave sa naučíme opätovne porozumieť a vôbec začať znova premýšľať nad  tým čo jeme, chápať jednotlivým druhom zložiek potravy.  Delená strava zaručuje dostatok živín, takže organizmus nehladuje od dôležitých zložiek, jednoduchšie tieto zložky trávi, keďže delená strava na sacharidybielkoviny  nezaťažujem organizmus ani nedochádza k známej únave po jedle. V delenej strave sa neobjavuje ani známy pocit hladu, ktorý robí diéty neznesiteľnými a to vďaka vysokému podielu zeleniny v jedálničky. Zelenina je čiastočne nestráviteľná, takže nezaťažuje organizmus a zároveň obsahuje veľa vlákniny a prospešných látok.

Výhody

Zhrnieme si to. Ak sa rozhodnete podstúpiť delenú stravu, prinesie vám to niekoľko nesporných výhod. Medzi ne patrí napríklad úprav trávenia a metabolizmu a postupom času aj úprava telesnej váhy. Či už nahor, alebo nadol, záleží od vašich predstáv. Navyše, naučíte sa, ako funguje vaše telo, čo potrebuje, čo je preň dobré a čo mu naopak škodí.

Nevýhody

Delená strava si vyžaduje hlavne z počiatku dostatok času, chuti trpezlivosti a energie. Chudnutie je pomalé, neprichádza hneď a to ľudí odrádza. Na druhej strane je trvalé, bez jo-jo efektu. Výsledky vyžadujú čas, pravidelné stravovanie v správnych pomeroch a v psychickej pohode, čo sa nie každému aj darí.

Jedálniček

Delená strava – sacharidové raňajky

  • Celozrnné pečivo s maslom, reďkovka, paprika, kvalitný syr
  • Sladký koláč alebo puding, s mliekom alebo čajom

Delená strava – bielkovinové raňajky

  • vajíčka na miešaný spôsob
  • ovocie, alebo šalát + bylinný čaj

Delená strava – sacharidový obed

  • Cestoviny so šampiónmi, paprika a smotana
  • Pečené zemiaky, na vrch kvalitný syr, + šalát podľa vlastného výberu

Delená strava bielkovinový obed

  • šalát s grilovaným kuraťom
  • klasický guláš s hovädzím mäsom, ako základ cibuľa a zelenina

Účinný KetoMIX

ketomtix na 4 týždneKetoMIX je forma stravovacieho programu, ktorý zahŕňa predpripravené jedlá, ktoré uvedú váš metabolizmus do stavu ketózy. Tento stav spôsobí agresívne spaľovanie vašich tukov. 

Pri tomto type stravovania nehrozí jojo efekt, nakoľko sa stravujete prostredníctvom kompletnej jedálnej ponuky zahŕňajúcej kokteily, polievky, omelety a pod.+ vám odpadá starosť si takéto jedlá pripravovať.

Program obsahuje:

  • Kokteily, polievky, omelety, kaše + príchute
  • zdarma praktický shaker
  • kompletný manuál, recepty aj jedálniček

 

Môžete si vybrať stravovací program na mieru. Jedno jedlo vychádza v prepočte iba 1,4 eura. Stredný program obsahuje jedlá na 4 týždne, pri ktorom stabilne a postupne zhodíte až do 10kg.

Strava je pripravená špecialistami na nadváhu za účelom redukcie váhy. Dlhodobým užívaním (2 mesiace) viete spoľahlivo schudnúť viac ako 15 kg. Koľko chcete zhodiť kg záleží iba na vás.

alebo si prečítajte recenziu

Delená strava a možné recepty (obed alebo večera)

Na internete je o oddelenej strave množstvo informácii a tak isto aj receptov, my sme Vám na ukážku priniesli tieto dva hlavné chody

Kuracia polievka so zeleninou (bielkoviny)

Nasekajte zelené bylinky podľa chuti a dajte na lyžicu rozpáleného oleja. Pridajte 300 g nakrájaných kuracích pŕs. Zalejte 500 ml vody a pridajte pol kocky zeleninového bujónu. Zakryté varte asi 15 minút. Potom pridajte ružičky z polovice karfiolu a varte ďalších 15 minút .

Dusená ryža so zeleninou (sacharidy)

Na lyžičke olivového oleja osmažte nadrobno nakrájanú malú cibuľku, mrkvu, 2 lyžice mrazeného hrášku, 2 strúčiky cesnaku, pridajte 120 g ryže a zalejte vývarom. Pridajte 50 g nakrájaných šampiňónov a bez pokrievky dusíme 15 minút. Potom zakryte a duste ďalších 10 minút. (Ryžu môžete variť aj zvlášť a zeleninu primiešať.) Podávajte so šalátom, ktorý si pripravíte z natrhanej malej hlávky zeleného šalátu, nakrájané zelené cibuľky, polovičky póru a nálevu z lyžičky oleja a lyžice octu. Dochuťte soľou.
Dobrú chuť!

Ďalšie skvelé recepty na delenú stravu nájdete aj na varecha.pravda.sk

V CZ: Dělená strava

Ak máte skúsenosti takýmto diétnym stravovaním, budeme radi, ak sa s nami podelíte o Vaše skúsenosti v diskusii nižšie.

Delená strava – princíp, recepty a jedálniček
3.8 (75.2%) 25 votes
1 Comment
  1. […] Delená strava zahrňuje jedlá s obsahom bielkovín zaraďujeme hlavne chudé (kuracie, morčacie, baranie, teľacie) mäso, hydina, ryby, sójové výrobky, mliečne produkty, taktiež tofu syr, ostatné druhy syrov, strukoviny a vajíčka. Takisto veľa bielkovín obsahujú aj rôzne druhy ovocia. […]

Leave a reply